Het Dollard College is er voor jou

Het Dollard College is een school voor voortgezet onderwijs in Oost-Groningen. Bij ons kun je gymnasium, atheneum, havo, zesjarige havo, mavo, vmbo, praktijkonderwijs of isk volgen. Met ingang van augustus 2015 starten wij met tweetalig onderwijs (tto) Engels. Ben je benieuwd wat je allemaal kunt doen op onze school? Kijk dan bij de verschillende vestigingen.

 • Leerlingen Pekela bezoeken Kamp Westerbork
  Leerlingen Pekela bezoeken Kamp Westerbork

  Verhalen die indruk maken

  Leerlingen uit de tweede klassen van vestiging Pekela van het Dollard College brachten woensdag 20 april een bezoek aan Kamp Westerbork. Bij de ingang van het museum stonden een aantal koffers met daarop de tekst: 'Je zou maar moeten vluchten', een tekst die ook vandaag de dag actueel is.

  De leerlingen kregen een presentatie te zien van vier Joodse mensen uit Pekela, Eén ervan was schoolmeester en heette Abraham. De leerlingen kregen opdrachten waarvan de antwoorden te vinden waren in het museum, zo konden ze alles goed bekijken. In het kamp kregen ze een rondleiding van een gids die alles over het kamp vertelde.

  Op de plek van de oude keuken vertelde de gids dat er hoofdzakelijk stampotten werden gegeten. Bij de treinwagons werd verteld over een groep mensen, die wilde ontsnappen toen ze onderweg waren naar een vernietigingskamp. Aan de achterkant van de rijdende wagon werd een gat gezaagd waardoor ze zich tussen de rails konden laten vallen. Ze bleven stil liggen tot de trein uit het zicht was. Verhalen waarvan de leerlingen diep onder de indruk waren.

  Kijk voor meer foto's en een uitgebreider verslag op: http://www.prachtigpekela.nl/…/Bezoek-kamp-Westerbork-2e-kl…

 • Leerlingen Pekela ontvangen certificaat Rots & Water
  Leerlingen Pekela ontvangen certificaat Rots & Water


  Eersteklas-leerlingen van vestiging Pekela van het Dollard College hebben voor het eerst deelgenomen aan een weerbaarheidstraining Rots & Water. In samenwerking met de gemeente Pekela en het Centrum voor Jeugd en Gezin Pekela (CJG) konden de basisscholen en het Dollard College de weerbaarheidslessen verzorgen. Op donderdag 17 maart hebben de leerlingen hiervoor een certificaat ontvangen uit handen van burgemeester Jaap Kuin.

  Leerlingen van klas 1Ba van vestiging Pekela hebben samen met hun mentor/docent Ingmar van Dam tien weerbaarheidslessen gevolgd bij René Beertema van Budocentrum Chikara. Rots &Water gaat uit van de waterhand en de rotshand. De leerlingen hebben geleerd om eerst met je waterhand iets op te lossen, voordat je met je rotshand iets gaat forceren. De leerlingen hebben verschillende afweer- en gevechtshoudingtechnieken geleerd. Hoe geef je je eigen grens aan? Wanneer vind je iets prettig en wanneer niet meer? In de tiende les mochten de leerlingen zelf les geven. Zo konden ze aan René en hun mentor laten zien, wat ze geleerd hebben. Een leuke en waardevolle afsluiting van een geslaagde training.


  Op initiatief van de gemeente Pekela en het CJG konden docenten uit de gemeente Pekela de training Rots & Water volgen. Vanaf volgend schooljaar wordt de training Rots & Water jaarlijks aan meerdere leerlingen op vestiging Pekela gegeven.
   

 • Inspectie bezoekt tussenvoorziening Wieder
  Inspectie bezoekt tussenvoorziening Wieder

  Inspectie bezoekt tussenvoorziening Wieder

  Vlak voor de paasdagen vroeg de onderwijsinspectie aan  het S.W.V. Groningen Ommelanden om mee te werken aan een themaonderzoek naar tussenvoorzieningen. Als onderdeel van het onderzoek worden een aantal samenwerkingsverbanden en tussenvoorzieningen bezocht.

  Omdat onze tussenvoorziening Wieder van het Dollard College samenwerkt met het Centrum voor Scholing en Training van Reik (zorg) was de nieuwsgierigheid bij de onderwijsinspectie gewekt. Op 31 maart brachten de inspecteurs Rikky Dekkers en Marieke van het Ros een bezoek. We lieten zien hoe Wieder en Reik samenwerken en op welke gebieden we elkaar aanvullen. De beide inspecteurs hadden veel vragen m.b.t. de scholings- en gedragscomponenten.  Het viel hen op dat wij open en enthousiast ons verhaal deden, ze waren onder de indruk en gaven aan dat ze  hun  bezoek aan de Garst hadden ervaren als een ‘warm bad.’ 

  Wat is een tussenvoorziening?
  De tussenvoorziening Wieder (voorheen de Rebound) is gerealiseerd om leerlingen, die om welke reden even niet in het regulier onderwijssysteem passen, toch een plaats te bieden binnen het Dollard College. De tussenvoorziening is fysiek ondergebracht op een locatie aan de Garst in Winschoten en werkt samen met het Centrum voor Scholing en Training van Reik. Dat is een instelling die residentiële zorg voor jongeren verzorgt, dwz dat ze de jongeren opvangen. Bij het C.S.T. (dagopvang voor uitvallers) zijn pedagogisch medewerkers aan het werk die gespecialiseerd zijn op het gebied van jongeren en hun gedrag. Met elkaar wordt het gedrag aan- en bijgestuurd en proberen we een zo optimaal mogelijk vorm van onderwijs te bieden. 

  Een nieuwe start maken
  Voor een leerling betekent dat soms een tijdelijk time out met als doel een nieuwe start. Een situatie waarbij het onderwijs wel gewoon doorgaat. Het kan ook betekenen dat er wordt geschakeld naar een totaal andere setting van onderwijs of opleiding. Er zijn vele situaties denkbaar. Een nieuwe start maken is en blijft het hoofddoel.

 
 
Youtube Twitter Facebook